علامه ابوالحسن حافظیان، سازنده ضریح امام رضا علیه السلام
رضا سلیمان نوری* - یکی از عیوب بد ما آدمها فراموش کاری است. این فراموش کاری وقتی دردناک می شود که کسی آن را به رخ ما بکشد و اگر آن فرد بیگانه باشد، درد بیشتر خواهدبود. نمونه بارز این امر سخنان قمر غفار ریاست دانشگاه زبان و ادب فارسی دهلی نو است. او چندسال پیش در جمعی از اندیشمندان گفت: «در هند دو شخصیت تأثیر گذار ایرانی وجود دارد اول سید علی همدانی که تقریبأ 90 درصد اهالی کشمیر را مسلمان کرد و شخص دیگر هم ابوالحسن حافظیان که با کردار و رفتار خویش و بدون هر گونه تبلیغ مستقیم اسلام را معرفی میکرد. به نظرم آنقدر که در کشمیر علامه حافظیان شناخته شده است در ایران اینطور نیست و دولت ایران باید در این مورد اقدام کند.» .
حافظیان در این دوران ضمن دیدار از گوشه و کنار هند با مرتاضان بزرگ بسیاری گفتگو کرد که تعدادی از آنان بر اثر تلاش وی مسلمان شدند. در آن روزگار عکس این عارف بزرگوار در کنار عکس گاندی در اکثر کتاب فروشی های هند بود و بسیاری از مردم هند عکس او را در خانه داشتند.
.
حافظیان مورد نظر آن استاد هندی همان بزرگواری است که در کتب مختلف راهنمای بقعه منوره امام رضا (علیه السلام) به عنوان بانی ضریح چهارم مرقد آن حضرت موسوم به شیر و شکر از او یاد می شود همان ضریحی که از سال 1338 خورشیدى تا سال 1379 خورشیدى بر روی مرقد مطهر آن حضرت سایه انداخته بود و تصاوير فراوانى از آن وجود دارد.
پیدایش شیر و شکر
داستان ساخت شیر وشکر به سالهایی باز میگردد که علامه حافظیان پس از پایان استبداد رضا خانی به وطن مراجعه کرده و در یکی از حجرههای فوقانی صحن عتیق رضوی که اکنون به صحن انقلاب معروف است به عبادت مشغول بود. او در آن هنگام با توجه به وضعیت نامطلوب ضریح موجود بر بالای مرقد مطهر رضوی به فکر فرو رفته و پس از جلب موافقت مسئولان وقت ساخت ضریح جدید را در دستور کار خود قرار داد. ضریحی که هرچند سازنده گان آن استادکاران اصفهانی و خراسانی بودند اما اغلب هزینههای آن از سوی شیعیان هند و پاکستان که به علامه ارادت ویژهای داشتند و در سفرهای زمستانی او به آن مناطق تامین شد.
بدین گونه بود که شیر و شکر پس از دو سال و نيم كار پياپى و همزمان در دو کارگاه مختلف یکی واقع در بست پايين خيابان و دیگری در يكى از ساختمانهاى حرم مطهر کامل شد و روز نیمه شعبان سال 1379 قمری برابر با 22 بهمن1338 خورشیدى در مراسمی ویژه جانشین ضریح قبلی شد تا 41سال حافظ مرقد مطهر امام مهربانی ها باشد
آخرین نظرات