از مهمترین اعمال ماه رجب توبه و استغفار است که خیلی سفارش شده است. بزرگان اهل دل و اهل معنا فرمودند: یک کلمه هست نقطههایش جابه جا میشود. تخلیه، تحلیه، تجلیه. تخلیه یعنی خالی شدن از بدیها. اول کاری که در آستانه نوروز میکنیم نظافت است. خودمان، لباسمان، فضای زندگیمان، محل کارمان را تمیز میکنیم. بدیها را شستشو کردن تخلیه است. تحلیه یعنی آراسته شدن به زیور و اعمال و صفات خوب. ماه رمضان هم ماه تجلیه است. ماه مهمانی است. یعنی خدا تجلی میکند فقط با صاحبخانه بنشینیم. نفس و خوابش عبادت است. ولی کسی از ماه رمضان بهره میبرد که این دو کار قبل را انجام بدهد. این دو ماه آمادگی است برای رفتن به مهمانی خدا، ماه رجب تأکید فراوان روی استغفار و توبه شده است. اگر دلی را شکستیم، حقی را پایمال کردیم مخصوصاً حق الناس، رد مظالم باید بدهیم، حلالیت بطلبیم، اگر عذر داریم از اینکه به طرف بگوییم، برای او کارهای خیر بکنیم. در دلمان کینه از کسی نداشته باشیم. خانه تکانی دل که از آن غافل هستیم خیلی مهم است. تمام در و دیوار را گردگیری میکنیم. فرشها را میشوییم. خودمان را فراموش میکنیم. بزرگی مثال میزد که سابق دلال و کیسه کشها بودند روزی ده نفر را میشستند. یادش میرفت خودش هم باید بشوید. ما همه جا را تمیز میکنیم ولی یادمان میرود خودمان را تمیز کنیم.(حجت الاسلام والمسلمين فرحزاد)
موضوع: "سخنان بزرگان" - "2024-12-03 20:13:11"
امروز روز درگذشت فقیه و مفسر عالیقدر ، علامه طباطبایی ( رحمه الله علیه) هست، با ذکر چند سخن گهربار از ایشان، یادشان را گرامی می داریم:
- ما سرانجام هر چه را در خارج می جستیم در درون یافتیم
- رفتن به قبرستان در سازندگی انسان کوثر است
- درس اخلاق گفتنی نیست عمل کردنی است
- ما ابد در پیش داریم، هستیم که هستیم
- ما کاری مهمتر از خودسازی نداریم
نکات اخلاقی استاد اخلاق آیت الله مجتهدی (ره) :
✍️سه طایفهای که شیطان با آنها کاری ندارد : حدیث داریم که شیطان با سه طایفه کاری ندارد. آنهایی که یاد خدا میکنند، آنهایی که هنگام سحر بلند میشوند و استغفار میکنند و آنهایی که از ترس خدا هنگام سحر گریه و انابه میکنند.
خودتان دعا را بخوانید، نه اینکه از رادیو گوش بدهید: خدایا من را راهنمایی کن تا اعمال صالح انجام دهم.برخی در این ماه وقت سحر بلند نمیشوند و نماز صبح خود را اول وقت نمیخوانند. باید سحر بلند شوید و دعا بخوانید، خودتان دعا را بخوانید نه اینکه از رادیو گوش بدهید. دعای افتتاح، دعای ابوحمزه ثمالی را بخوانید و از خدا بخواهید که شما را با بلاهایی مانند سیل و زلزله عذاب ندهد.
قلب چگونه جلا مییابد : اگر قلب ما زنگ بزند، از چه دوایی میتوان برای رفع آن استفاده کرد. برای اینکار باید سحرها قرآن بخوانید تا قلبتان را جلا بدهید. همچنین جان انسان را استغفار سحر جلا میدهد و میتوان با یتیمنوازی قلب را جلا داد، شخص ثروتمند تنها با دست کشیدن بر سر یتیم قلبش جلا پیدا نمیکند و باید یتیمان را از نظر مادی تأمین کند و مشکلات مالی آنها را برطرف کند. پس یادتان باشد که رحم کردن به یتیم با خلوص نیت قلب را جلا میدهد.
رمز موفقیت : کاری کنید که رفیقتان یک درجه از شما جلوتر باشد. یکی از رموز موفقیت من در زندگی اختیار کردن رفیق خوب بوده است.
خداوند متعال بنده توبه کار را دوست دارد!
آیت الله مجتهدی: شماببینید وقتی فرزندتان یک خطایی می کند، بعد می گویید: «غلط کردم!» چقدر خوشحال می شوید. او را بغل می کنید و می بوسید.
شما که بنده خدا هستید این قدر از پشیمانی فرزندتان خوشحال می شوید، آن وقت خدا که معلوم است چه قدر از توبه بندگانش خوشحال می شود.
فقط یک کلمه به خدا بگو:
«خدایا غلط کردم نفهمیدم! عمرم را به بیهودگی و بطالت گذراندم.»
گاه شیطان به سراغ بعضی افراد می آید و به آنها می گوید: «بی خودی توبه نکن! تو خیلی بدی کردی و محال است که خدا تورا بیامرزد!» این سخن، سخن شیطان است.
در محضر مجتهدی، ج۲، ص۲۸
سرعت رشد مسلمین 🔷
یکی از چیزهایی که باعث حیرت جهانیان شده است همین سرعت رشد مسلمین و به استقلال رسیدن مسلمانهاست که قرآن تعبیر میکند: فَاسْتَوی عَلی سوقِهِ روی پای خودش بایستد.یکی از اروپاییها گفته است: اگر ما سه چیز را در نظر بگیریم آن وقت اعتراف خواهیم کرد که در دنیا مانند محمّد صلی الله علیه و آله رهبری وجود نداشته است. یکی اهمیت و عظمت هدف. هدف بزرگ بود، زیر و رو کردن روحیه و اخلاق و عقاید و نظامات اجتماعی مردم بود.
دوم قلّت وسایل و امکانات. از وسایل چه داشته است؟ همان خویشان نزدیک خودش با او طرف بودند. نه پولی داشت، نه زوری و نه همدستی. یک نفر یک نفر افراد را به خود مؤمن ساخت و دور خود جمع کرد تا به صورت بزرگترین قدرت جهان درآمد. عامل سوم سرعت وصول به هدف بود، یعنی در کمتر از نیم قرن بیش از نیمی از مردم دنیا تسلیم دین او شدند و ایمان آوردند.
آن وقت میبینید چنین رهبری در دنیا وجود نداشته است.این است مقصود قرآن از این مثل که میگوید: یعْجِبُ الزُّرّاعَ متخصصین و دهقانها و کشاورزانِ انسانیت تا ابد در تعجب فرو میروند که اینها چطور به این سرعت پیدا شدند و رشد کردند و روی پا ایستادند و میوه دادند؟! این مثل در خود قرآن مجید برای امت اسلام ذکر شده است.
📚 استاد مطهری، اسلام و نیازهای زمان، ج 1، ص41
اگر داشتند، میآوردند و میدادند
فرزند علامه طباطبایی نقل میکند: «پدرم از درآمد زمین زراعیای که داشت، به روستائیانی که نیازمند بودند وام میداد و رسید میگرفت و چنانچه کسی بعد از دو فصل برداشت محصول قادر به پرداخت بدهی خود نبود، آن را بخشیده و قبض را به خودش پس میداد و از طلب خود صرفنظر میکرد. یک بار چند قبض دست پدرم بود که از این واسطهها طلبکار بود، آن روز من دیدم قبضها را از جیب خود درآورد، مدتی به آنها نگریست و ناگهان همه را پاره کرد و دور ریخت؛ در حالی که بیش از حد تصور به پول برای گذراندن معاش عادی احتیاج داشت. من با تعجب پرسیدم: پدر چرا اینکار را کردید؟ نگاهی عمیق به من کرد و گفت: «پسرم اگر داشتند، میآوردند و میدادند. خدا را خوش نمیآید که من بدانم آنها دستشان خالی است و آنها را تحت فشار قرار دهم و ابراز طلبکاری کنم!»
برگرفته از سایت دار القرآن علامه طباطبایی
وظیفه خطبای اسلامی از دیدگاه امام رضا(ع)
هر دولتی و مقامی سخنگویی دارد. میگویند امروز سخنگوی دولت چنین و چنان گفت، یا سخنگوی کاخ سفید اینطور گفت. دین اسلام هم باید سخنگو داشته باشد.
سخنگوی دین، خطبا و اهل منبرند. #امام_رضا(ع) فرمود: «وَ یُخْبِرُهُمْ بِما یرِدُ عَلَیهِمْ مِنَ الْآفاقِ مِنَ الْاحْوالِ الَّتی فیهَا الْمَضَرَّةُ وَ الْمَنْفَعَةُ» آنچه در نقاط دوردست، آنچه در زیر پرده میگذرد به مردم بگویند. کلام امام رضا(ع) جدی است. ما باید بدانیم ماتریالیسم چه فعالیتها دارد، صهیونیزم چه فعالیتها دارد. اطلاع و آگاهی از اینها و گفتن و بازگو کردن اینها واجب است.
کرسی حسین بن علی علیهالسلام اگر این طور باشد میتواند حافظ اسلام باشد. فلسفه عزاداری حسین بن علی اینهاست، و الّا چه فایدهای به حال حسین بن علی(ع) که برایش گریه بکنیم؟ او چه احتیاجی دارد به گریه ما و شما؟ حسین بن علی(ع) میخواهد نام او، مکتب او زنده باشد، در مکتب او با هر باطلی بجنگیم، با کمونیزم بجنگیم؛ با ظلم، با بیعدالتی، با فساد، با فحشا، با قمار، با مُسکرات مبارزه کنیم.
📚 استاد شهید مطهری، ده گفتار، ص278
استاد شهید مطهری:
امثال من گاهی با سؤالاتی مواجه میشویم که با لحن تحقیر و مسخره آمیزی میپرسند:
آقا سواره غذا خوردن شرعاً چه صورتی دارد؟! با قاشق و چنگال خوردن چطور؟! آیا کلاه لگنی به سر گذاشتن حرام است؟! آیا استعمال لغت بیگانه حرام است؟! …
در جواب اینها میگوییم: اسلام دستور خاصی در این موارد نیاورده است. اسلام نه گفته با دست غذا بخور و نه گفته با قاشق بخور؛ گفته به هر حال نظافت را رعایت کن. از نظر کفش و کلاه و لباس نیز اسلام مد مخصوصی نیاورده است. از نظر اسلام زبان انگلیسی و ژاپنی و فارسی یکی است.
اما اسلام یک چیز دیگر گفته است؛ گفته شخصیت باختن حرام است، مرعوب دیگران شدن حرام است، تقلید کورکورانه کردن حرام است، هضم شدن و محو شدن در دیگران حرام است، طفیلیگری حرام است، افسون شدن در مقابل بیگانه حرام است، الاغ مرده بیگانه را قاطر پنداشتن حرام است، انحرافات و بدبختیهای آنها را به نام «پدیده قرن» جذب کردن حرام است، اعتقاد به اینکه ایرانی باید جسماً و روحاً و ظاهراً و باطناً فرنگی بشود حرام است.
📙 استاد مطهری، نظام حقوق زن در اسلام، ص107
آخرین نظرات